Oryginalny przepis na zupę z kiszonego kalafiora

Jak raz spróbujecie kiszonego kalafiora, to zapragniecie go stosować do różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, dodatkach do dań głównych i w zupach. Oto sprawdzony przepis na jedną z nich.

Składniki (na 4 porcje zupy):

1 słoik kiszonego kalafiora Z babcinej spiżarni

– 400 g serc drobiowych

– 2 udka z kurczaka

– 1 marchew

– 3 ziemniaki

– liść laurowy i ziele angielskie

– przyprawa uniwersalna, sól, pieprz

Czy na kiszonych kalafiorach można ugotować zupę? Tak, jak najbardziej! Zupa smakuje podobnie do ogórkowej, jest pożywna, pyszna, słonawo-kwaśna. Idealna na kaca, ale i na co dzień.

Serduszka drobiowe i udka zalać zimną wodą i ugotować wywar. Odcedzić, doprawić warzywną przyprawą uniwersalną, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiszonego kalafiora odcedzić, ale zachować zalewę. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i osobno ugotować w małej ilości lekko osolonej wody. W mięsnym wywarze ugotować różyczki kalafiora i krążki marchewki z dodatkiem kopru. Kiedy warzywa zmiękną dolać ugotowane ziemniaki razem z wywarem. Gotową zupę doprawić do smaku sokiem z kiszenia kalafiora oraz pieprzem.

Sekret Naszej Babci: Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem.