Przepis na barszcz z kiszonych buraków

Barszcz ukraiński z kiszonych buraków to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Przepis na tradycyjną ukraińską zupę jest często modyfikowany i wzbogacany o różne składniki. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.

Składniki (na 4 porcje barszczu):

1 słoik kiszonych buraków Z babcinej spiżarni

– 1,5 litra bulionu warzywnego

– 400 g wędzonych żeberek lub wędzonego boczku

– 150 g fasoli Piękny Jaś (uprzednio wymoczonej i ugotowanej)

– ćwiartka białej kapusty

– 3 ziemniaki

– 1 przecier pomidorowy, śmietana, przyprawy

Gęsty, pożywny i pełen smaków… Na Ukrainie nazywają go barszczem czernihowskim. Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich.

Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler, por) pokroić, zalać 1,5 litra wody i przygotować bulion. Dodać pokrojone na kawałki wędzone żeberka lub boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu przez 40 minut. Wywar przecedzić, mięso z ugotowanych wędzonych żeberek pokroić i dodać do zupy. Obraną cebulę posiekać i zeszklić, dodać do niej poszatkowaną kapustę. Podlać szklanką wywaru i dusić ok. 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Kiszone buraki wyjąć ze słoika, pokroić na słupki i dodać do wywaru. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę z cebulą. Jeżeli korzystamy z suchej fasoli, należy ją uprzednio przez kilka godzin wymoczyć w wodzie i przez godzinę gotować z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu, dodać ją do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Ze słoika wlać kwas buraczany, doprawić do smaku. Życzymy smacznego!