Żurek na stałe zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej i od pokoleń króluje na polskich stołach. Przygotowywany od święta, jak i na co dzień, wyróżnia się kwaskowatym i niepowtarzalnym smakiem a roznoszący się po domu zapach czosnku i majeranku zwabia wszystkich domowników do kuchni. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem Naszej Babci.
Składniki (na 4 porcje żurku):
– 500 ml żurku Z babcinej spiżarni
– 1,5 litra bulionu lub wywaru mięsnego
– 400 g wędzonych żeberek lub wędzonego boczku
– 500 g surowej białej kiełbasy
– 6 łyżek 18% lub 30% śmietany
– 2 łyżki suszonego majeranku
– 1 ząbek czosnku
Tym, co wyróżnia dobry żurek spośród innych zup, jest jego gęsta, jedwabiście gładka konsystencja, doskonale zrównoważenie smaków oraz wyczuwalny aromat wędzonki i przypraw.
Bulion lub wywar zagotować z dodatkiem wędzonych żeberek lub pokrojonego na większe kawałki boczku. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Wlać żurek Z babcinej spiżarni i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz uprażony i rozgnieciony czosnek. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą. Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem. Smacznego!
Sekret Naszej Babci: aby nadać zupie bardziej wyrazistego smaku, można ją również doprawić chrzanem Z babcinej spiżarni.