Poznaj marynowanego patisona

Patison to odmiana dyni w kształce kulistego lub spłaszczonego dysku z karbowaniami na obrzeżach. Patison ma liczne właściwości i wartości odżywcze, a do tego doskonale smakuje, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Patisony są jednymi z najbardziej popularnych roślin w Stanach Zjednoczonych, Europie Zachodniej i Rosji. Początkowo patisony były uprawiane przez Indian z półwyspu Jukatan i Azteków. Do Europy przywieźli je Hiszpanie. Ze względu na niespotykany kształt, patisony początkowo traktowane były jako rośliny ozdobne. Obecnie ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze, chętnie wykorzystywane są w kuchni.

Patison marynowany Z babcinej spiżarni oprócz doskonałego smaku, posiada także liczne właściwości i wartości odżywcze.

W tych niepozornych warzywach kryje się wiele witamin i minerałów. Patison zawiera wiele soli mineralnych, m.in. potas, wapń i magnez. Magnez wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia koncentrację. Wapń wzmacnia kości. Natomiast potas jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca. Patison jest także skarbnicą witaminy C. Wskazane jest zatem spożywanie tego warzywa szczególnie w okresie jesiennych zachorowań, gdyż pomagają wzmocnić odporność organizmu. Witamina C opóźnia także proces starzenia się skóry. Bierze również udział w procesie produkcji kolagenu, który jest składnikiem chrząstek stawowych. Dzięki temu pozytywnie wpływa na elastyczność stawów. Patison zawiera sporo błonnika, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyspiesza przemianę materii. Ponadto jest lekkostrawny, dlatego też może być bez obaw spożywany przez dzieci i osoby starsze.